FAQ microlocs

Hoe lang moet mijn haar zijn voor microlocs? Hoe lang duurt het zetten?
Tussen de 5 en 15 cm.  Als ze korter zijn dan 5 cm, rafelen ze heel snel uit. Als ze langer zijn dan 15 cm, duurt het zetten ervan te lang. Bij 15 cm moet je al rekening houden met 2 volle dagen. 

Kan ik mijn microlocs wassen?  
Ja, volg hierbij nauwkeurig de aanwijzingen op die in de verzorgingstips staan die je van mij meekrijgt.  

Stinken microlocs? 
Nee, tenzij je ze niet vaak genoeg wast of als je ze te lang nat houdt. Smeer er ook geen dingen in (zoals Murrays wax) die je er niet meer uitkrijgt. 

Kan je luizen krijgen als je microlocs hebt? 
Ja, maar niet sneller of minder snel dan met ‘gewoon’ los haar. Het uitkammen van de luizen en neten gaat alleen niet. Dus gebruik speciale lotion en laat het heel lang (12 uur) intrekken. Daarna kan je de inmiddels dode luizen of neten er uit spoelen.

Vanaf welke leeftijd kan je microlocs laten zetten? 
Vanaf wanneer je zelf kan beslissen of je het wel echt wilt. Houd er rekening mee dat schoolgaande kinderen gepest kunnen worden door klasgenootjes, omdat ze er met dreadlocks anders uitzien dan een gemiddeld leeftijdsgenootje. Bovendien veranderen kinderen best vaak van gedachten en het is niet bedoeld als tijdelijk kapsel.

Kan ik mijn microlocs uitkammen als ik ze zat ben? 
Nee, ze zijn hier te dun voor, zodat ze tijdens het kammen kunnen breken. Als je bang bent dat je ze zat wordt, neem dan faux locs of twists. Zelfs traditionele dreadlocks. Deze zijn wel uit te kammen. 

Zijn microlocs slecht voor je haar? 
Ja. Maar dat is geen probleem, want je neemt ze meestal niet met het idee ze er na een paar maanden weer uit te halen. Als je ze hebt uitgekamd, of afgeknipt, is het nieuwe haar (je uitgroei) nog gezond en je puntjes erg gespleten. Na het uithalen zal je wel veel losse haren tegen komen. Een mens verlies per dag gemiddeld 100 haren, en die kom je nu allemaal in 1 keer tegen.
Haar groeit overigens wel langer in dreads dan los, juist vanwege die losse haren die je 'niet' kwijtraakt en die niet breken. Bij een goede verzorging, blijft je haar redelijk gezond. 

Kan je microlocs verven? 
Ja, dreads zijn gewoon haar, je hebt alleen meer verf nodig. Laat de verf er langer intrekken en rol de verf goed in elke dread. Spoel het ook goed uit! 

Kan ik zwemmen met microlocs?
Ja, maar bundel je haar dan in vlechten of bantu knots, zodat de kans op uitzakken klein is. Ga het eerste jaar alleen zwemmen als je beschikt over een zwemmuts. Was je locs, gebundeld (zie verzorgingstips) goed uit na het zwemmen in chloor. In zee zwemmen is erg goed voor jonge locs (gebundeld!!).Nadat je in de zee hebt gezwommen, kan je je dreads in de zon laten opdrogen.

Moet je microlocs waxen? Nee, liever niet zelfs! Jonge dreads kunnen heel goed zonder wax. Pas wanneer je dreads ongeveer een jaar oud zijn, kan je ze wel waxen, tegen uitdroging en afbreken. Maar zelfs dan adviseer ik eerder een conditioner of cremespoeling of een shampoo van de natuurwinkel. 
+ Als je je haar wilt laten glimmen, gebruik dan kokos- of olijfolie in plaats van wax. Doe niet niet bij jonge locs. Olie zorgt ervoor dat ze glad worden en daardoor kan je last krijgen van slippage. 
+ Heb je teveel losse haren en wil je die nog niet laten wegwerken? Dan kan gel of haarlak helpen. 
+ Smeer liever niks in je haar wat je er niet uit kunt wassen (zoals wax). 
Mocht je toch speciaal willen waxen, gebruik dan nooit wax van de drogist of uit de supermarkt, maar altijd dreadwax, bijv. van Lets dred.

Wordt je haar korter van microlocs? 
Nee, je haar blijft dezelfde lengte behouden en zal zelfs langer lijken omdat de krul eruit getrokken is tijdens het locken. 
Je locs zullen wel gaan krimpen na verloop van tijd. Dit hoort bij het proces, dit heet vervilten, de locs gaan dan 'dicht'. 

Wat is vervilten? 
Vervilten is wat alle dreads gaan doen na een aantal maanden. Ze worden compacter, krijgen een andere structuur. Vervilten is het in elkaar haken van haarschubben, wat dus automatisch gebeurt. Dunne dreads vervilten minder snel dan dikke. Zout water en citroensap versnellen het proces.

Hoe lang duurt het bijwerken? 
5-6 uur. Hoe meer locs je hebt, hoe langer het duurt. 

Een antwoord op een vraag die er niet bij staat? 
Vul het contactformulier  in en dan probeer ik hem alsnog te beantwoorden!